Du behöver inte älska mig, men du får gärna respektera mig.

Idag framförde jag, liksom så många många andra mitt fordon på mindre vägar som dränktes i försommarlyster. Underbart! På krokiga vägar, mellan landskap som växlade mellan hus i rader längs vägen till öppna åkermarker till bokskog, där for vi/jag fram.

Förutom att det var en riktigt go tur genom landskapet, var det också en färd bokstavligt mellan liv och död och mellan glädje och utåtagerande aggressioner…

Facit:
Jag blev ut-trängd mellan en minibuss och trottoarkant. Enda orsaken till att jag inte blev en kladdig ”dekal” på sidan av denna minibuss är att jag stod på bromsarna när han körde om mig till hälften, för att därefter direkt svänga höger..
(Tilläggas bör kanske att föraren samtidigt pratade i telefonen, vid örat)
Jag körde ikapp honom och frågade om han helt hade tappat förståndet eller om han inte hade sett mig!? Hans svar: Såna som du skall framföra ert fordon på en annan plats. Jag förklarade, (med ett antal för många mindre väl valda ord), att vi båda har lika stor rätt att befinna oss och framföra våra fordon på denna väg….

Ett antal (orkade till slut inte räkna) bilister som tutade och gav mig det längsta av fingrar på deras hand.

En bil som utan att titta åt höger svänger ut framför min sambo som åxå hon för låsa hjulen för att undvika att bli en lika fin ”sidodekal” som jag höll på att bli.

En bil som åker förbi, tutar och hänvisar oss att framföra våra fordon på vad han anser är ett lämpligare ställe. Tydligen förlorade denna förare några riktigt dyrbara sekunder pga oss och vår framfart.

Ett tiotal bilar/bilister stannar och släpper förbi oss. Trots att det är vi som skall lämna företräde! Tack för er visade förståelse.?? Jag hoppas ni såg våra tacksamma leenden och tummar upp!

Mitt fordon:Cykel, typ Racer.

Kan villigt erkänna att jag som bilist har irriterat mig mer än en gång på att cyklister av någon anledning väljer att köra på vägen, när det finns en cykelbana alldeles intill. Jag kan också erkänna att det sluppit ur mig en och annan svordomsramsa när en cyklist helt sonika cyklar ut i full fart framför bilen på ett övergångsställe, där om han/hon önskar företräde skall gå av cykeln och leda den över övergångsstället. Denna regel är vad jag förstår framställd för att skydda cyklisten. Då det som bilist ibland kan vara svårt att se cyklister i full fart.

Varför väljer jag (och många andra med mig) då att cykla på vägen i stället för på cykelvägen när jag träningscyklar?

1: Av säkerhetsskäl, för mig och för andra.
Cykelvägar korsas ofta av dolda utfarter, där bilisten behöver komma ut en bit i cykelbanan för att se om det kommer någon. Denna lilla bit räcker för att jag skall få gratis mat på ett sjukhus en månad eller två.

På cykelvägar befinner sig ofta andra som håller lägre hastighet och uppsikt än en träningscyklist: Barn, gångtrafikanter ofta flera i bredd, cyklister i mindre hastighet även dem ofta flera i bredd. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag i 30-40 km/h körde på någon, allra helst om denna någon är ett barn.

2: Träningen blir mer eller mindre helt meningslös.

För att kunna cykla på cykelbana behöver jag sänka tempot så mycket, för att minimera riskerna under punkt 1, att jag lika gärna kunde stannat hemma och dammsugit i stället.

Säger det igen, min förståelse för tränings/tävlingscyklister har helt klart ändrats sedan jag själv började tränings/cykla.

Det jag vill ha sagt med dessa rader är inte att skälla/gnälla/vara ”bror duktig”. Nej tvärtom!

Det jag vill säga är att vi inte alla behöver älska varandra. Vare sig i trafiken eller i livet i övrigt. Men visst hade det varit grymt gött om vi i vardagen kan respektera varandra och varandras intressen en gnutta till. 🙂

Ta hand om varandra och krama varandra i trafiken, som Åke Cato sa. 🙂

Min källa till inspiration, motivation och min coach till Ironman 2017. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>